«ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ Η ΟΧΙ;»

(Το ακόλουθο άρθρο είναι ενδεικτικό και αποτελεί βοήθημα για το μάθημα της Έκθεσης.)   Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να εργαστεί, να κάνει ελεύθερη επιλογή επαγγέλματος, να προστατεύεται από την ανεργία, να έχει δίκαιες και ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας. Ούτως ώστε να υπάρχει διασφάλιση στο δικαίωμα να ζει κανείς με αξιοπρέπεια. Σύμφωνα με το 23ο άρθρο της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Τελικά, εφαρμόζεται ή όχι;


dikaivmata-tvn-ergazomenvn-efarmozontai-h-oxi

   Σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει εφαρμογή του άρθρου και αυτό φέρνει σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία. Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να ασκήσουν ένα επάγγελμα, αλλά βρίσκουν ένα εμπόδιο μπροστά τους την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Επομένως οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την δυνατότητα να επιδιώξουν το επάγγελμα της επιλογής τους. Ένας άλλος λόγος είναι η αξιοκρατία στον χώρο της εργασίας. Άνθρωποι σε καθημερινή βάση, με πολλές ικανότητες και προσόντα απορρίπτονται για μία θέση και αντικαθιστώνται με άτομα λιγότερων προσόντων και ικανοτήτων για λόγους προσωπικών γνωριμιών.

   Τα παραπάνω αίτια οδηγούν ανθρώπους στην ανεργία, όταν δεν καταλαμβάνουν θέσεις που τους αρμόζουν ή αναγκάζονται να βρουν μια θέση εργασίας η οποία δεν είναι ισάξια των ικανοτήτων τους. Τέλος, δημιουργούνται διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διακρίσεις αυτές, όπως του φύλου, της φυλετικής και εθνικής καταγωγής, οδηγούν τους εργαζόμενους σε μία λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση.

   Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό η κοινωνία πρέπει να θεσπίσει οργανισμούς προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επιπλέον, θα ήταν πολύ χρήσιμο στα σχολεία να υπάρχουν επίτροποι επαγγελματικού προσανατολισμού. Έτσι, οι μαθητές θα μπορούν, σύμφωνα με τις ικανότητες τους, να επιλέξουν το κατάλληλο επάγγελμα για αυτούς, που να είναι διαθέσιμο στην αγορά εργασίας.

   
Όλοι οι εργαζόμενοι είναι εξίσου σημαντικοί, άξιοι και ίσοι μεταξύ τους. Όλοι είναι άνθρωποι. Κανείς τους δεν αξίζει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Τελικά, για να προστατεύσει κανείς τα δικαιώματά του πρέπει να προστατέψει τα δικαιώματα των άλλων.


                                                                 Author: Ella Kalaitzaki


0 comments